Impression Lifestyle

Impression Lifestyle

woensdag 13 februari 2013

Kalkverf, krijtverf, je ziet door de bomen het bos niet meer



Wat een titel eigenlijk he.  Terwijl ik mijn laptop pakte om een stukje te schrijven over kalkverf en krijtverf zat ik te bedenken hoe ik zou beginnen. Ik dacht gelijk aan de drogist waar ik heen ga om shampoo te kopen. Ik heb zelf gekleurd, slap, futloos dun haar, wat door al dat verven, föhnen en de stijltang er doorheen, ook nog wel droog en beschadigd zal zijn.
Dus ja dan sta ik voor dat schap met al die shampoos en dan denk ik, welke moet ik nou in vredesnaam hebben? Die voor geverfd haar of juist die voor dun haar?  Af en toe zie je door de bomen het bos niet meer. Vroeger was het makkelijker, had je 1 soort shampoo voor iedereen. ( maar ja, toen waren er natuurlijk ook nog geen honderden kleuren verf, tig soorten verstevigers en wat al niet meer. Ik moet eerlijk zeggen dat ik blij ben dat ik in deze tijd leef, want met al die hulpmiddelen voor je haar, lijkt het bij mij nog wat :)

Hetzelfde is eigenlijk met verf.  Tegenwoordig zijn er zoveel soorten verf dat je ook door de bomen het bos niet meer ziet. En er komen steeds weer nieuwe soorten bij.



De reden dat ik deze blogpost schrijf is,  dat ik de laatste dagen heel veel blogsters zie die twijfelen over kalkverf. Als ik dan lees bij de reacties zie ik dat de kalkverf en krijtverf door elkaar gehaald worden en dat vind ik jammer. Zo las ik dat iemand kalkverf van Painting the Past heeft gekocht. Painting the Past heeft geen kalkverf, die heeft alleen krijtverf. Krijtverf en Kalkverf zijn echt 2 heel verschillende producten.

Ik zal in het kort proberen uit te leggen wat het verschil is.

Krijtverf is een afwasbare muurverf met natuurlijke pigmenten. Het is zeer mat, fluweelachtig en egaal van kleur. Krijtverf kan aangebracht worden zonder een primer

Kalkverf is een natuurverf, samengesteld uit gebluste kalk en natuurlijke pigmenten. De ondergrond waar de kalkverf overheen komt, moet mineraal zijn, of voorzien zijn van een voorstrijkmiddel van hetzelfde merk als de kalkverf. ( heel belangrijk!!!, anders krijg je geheid gelijk vlekken. Zelfs oude vlekken van misschien wel een paar jaar geleden komen dan weer tevoorschijn.  Kalkverf geeft een streperig effect. Kalkverf geeft niet af.

Zelf werk ik graag met de verven van Carte Colori en Pure & Original.  Bij Carte Colori is de kleur op de kleurenkaart voor zowel de krijtverf als de kalkverf hetzelfde.
Maar bij de Pure & Original is dat niet zo. Bij de dealers zijn 2 bakken te zien met de kleuren voor de krijtverf en de kalkverf. Als je bijvoorbeeld de Evening Shadow neemt, dan zie je daar dat de kalkverf een totaal andere, lichtere kleur is dan de krijtverf. Op de kleurenkaart van Pure & Original staat de kleur van de krijtverf. de kalkverf is echt een stuk lichter van kleur.

Tot slot nog even het volgende. Mocht je twijfelen of kalkverf iets voor je is, je vindt het misschien eng, te streperig of wat dan ook, dan zou ik eerst de krijtverf van dat merk proberen. Dat geeft niet het streperige effect, is afneembaar en geeft toch die mooie kleuren van deze merken waar je waarschijnlijk voor gevallen bent. Dan kan je later in een volgende fase altijd nog overwegen om kalkverf te kiezen.

Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk heb kunnen omschrijven, het is absoluut niet als schooljuffrouw achtig bedoeld, maar ik vind het zo zonde als iemand aan de slag gaat en het verkeerde product heeft gekozen wat bij haar past.

Zelf ben ik ook aan de slag gegaan met weer iets anders, krijtlak ( dat is weer matte krijtverf voor op meubels). Het werkt super en geeft een hele mooie matte uitstraling. En het is zo droog, echt iets voor mij.
Even een kast op marktplaats gekocht, zo op het oog een vrij degelijke kast.

Een likje krijtlak er over (nou ja, 2 likjes dan) en dan heb je het resultaat wat wij voor ogen hadden. Een kast in een midden tot donkergrijze kleur. Op de foto lijkt het blauwachtig, maar dat is hij in het echt niet.

Iedereen een fijne week, liefs Martine